Flamenco leeft in Nederland
In alle grote Nederlandse steden worden wekelijks vele flamencolessen gegeven en is er ergens wel live flamenco te genieten.
Op 18 januari barstte bovendien de Flamenco Biënnale Nederland los, een groot toonaangevend festival dat in 3 weken 10 steden aandoet en alweer zijn zevende editie kent.
Gitaarmuziek is natuurlijk onmisbaar in flamenco en er is al heel wat succesvol flamencotalent afgestudeerd aan het Conservatorium Rotterdam waar de
beroemde Paco Peña de scepter zwaait. Tino van der Sman is zo’n talent. Na zijn studie in Rotterdam toog hij naar Andalusië en werd Sevilla werd zijn thuisstad waar hij de afgelopen 20 jaar de nodige avonturen meemaakte.
Als columnist van een Nederlands flamencotijdschrift beschrijft hij al een aantal jaar zijn belevenissen als Hollander in flamenco. In ‘Geraakt’ zijn de mooiste verhalen verzameld.

Fragment flaptekst
“Ontdek waarom de Sevillaan net zo toegankelijk is als het smeedwerk voor zijn ramen, hoe een wereldartiest zomaar ‘garnaal’ genoemd kan worden en welke straf staat op het verstoren van de siësta.
Als nieuwsgierige onderzoeker beschrijft de Hollandse gitarist Tino van der Sman de Andalusiërs en zijn reis door de flamenco.”
Volkskrant journalist Jean-Pierre Geelen is flamenco-‘aficionado’ en nam het voorwoord voor zijn rekening. Over Tino’s verhalen zegt hij: “Ik lees zijn verslagen vanuit Sevilla met vleugjes jaloezie.”

Tino van der Sman
Tino van der Sman (Den Haag, 1974) studeerde in 1997 af aan het conservatorium Rotterdam waar hij les kreeg van Paco Peña. Een jaar later vertrok hij naar Sevilla om zich verder te ontwikkelen aan de prestigieuze flamenco-academie Fundación Cristina Heeren. Hij is nooit meer uit Andalusië weg gegaan.
Tino treedt op met grote artiesten als Israel Galván, Gerardo Núñez, Segundo Falcón, José Valéncia en Antonio Canales in zalen als Metropolitan New York, Concertgebouw Amsterdam, Lope de Vega, Sevilla en Queen Elizabeth Theatre Toronto.

Albums
Curioso Impertinente 2016, Tan Cerca Tan Lejos 2015, Tino 2007, Desatino 2004
www.tinovandersman.bandcamp.com