Tournee tot en met 8 mei 2011

Flamencosprookje: 'Flamenkita'
Flamenco in kindermaten

Feria de Paradiso – Flamencofeest voor de hele familie.

Samba Salad presenteert i.s.m. La Primavera een groots temperamentvol flamencofeest voor de hele familie op 1e paasdag.
Een vrolijk, Spaans paasfeest vol virtuoze gitaren, Spaanse en Nederlandse poëzie, vurige flamenco zang, elegante dans, knallend voetenwerk en lichtvoetige vertelkunst en dat allemaal in kindermaten in Paradiso.
Kom op je paasbest, want het mooiste flamenco kind wint een prijs!

‘Feria de Paradiso’ begint met de flamencodans-,muziek- & theatervoorstelling voor kinderen vanaf 6, FLAMENKITA, een flamencosprookje over een betoverde gitaar. Deze voorstelling is het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen Samba Salad en La Primavera, internationale jeugdtheatermakers en flamenco kunstenaars uit Nederland.

Feest!
Na de voorstelling begint het feest voor het publiek. De stoelen gaan aan de kant om plaats te maken voor een dansvloer, waar alle kinderen met hun ouders de gelegenheid krijgen om zelf te dansen en een feestje te bouwen. Ook zal er een korte workshop plaats vinden om het publiek klaar te stomen voor een dans festijn. Er zijn lekkere tapas te eten van de bekende Amsterdamse, Pata Negra, om zo helemaal het gevoel te hebben in Spanje te zitten.

Speellijst Flamenkita
8-5-2011: 15.00 uur | Theater Markant, Uden Markt 32, T: 0413-256110 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | www.theatermarkant.nl

Voor meer informatie:

Flamenkita
Cypressa moet van haar vader, een rijke koopman uit Cadiz, trouwen met een deftige familievriend. Zij wil dat niet en loopt weg. Dwalend door het bos ontmoet zij de liefde van haar leven, de houthakkerzoon Amato. Maar Bruja, de jaloerse bosheks lokt Cypressa in een val en betovert haar in een boom. Tot er op een dag een houthakker langskomt...

Credits
Rita Iny: zang, spel, concept, regie & productie
Herman Link: zang, spel, percussie, concept, tekst, & artistieke leiding
Mascha Meijman: choreografie, dans & spel
Harriët ‘Kika’ IJssel de Schepper: choreografie,
Arturo Ramón & Edsart Udo de Haes: flamencogitaar & compositie
Erminia Fernández Córdoba: flamencozang en spel
Maya Link zang: dans, spel en workshopbegeleiding
Mario Garcia Blanco: dans, zang, percussie en spel
Nicoline van de Beek: eindregie en dramaturgisch advies
Ton van Kempen: toneelbeeld
Theo Olthuis: tekstbijdragen
Mertina Meijer: educatief materiaal
Helma Miltenburg: kostuums
Ernestina van den Noort: productie adviezen
Richard Poll: artwork
Marijke van der Zee: Acquisitie

www.sambasalad.nl
www.kindermuziek.com
www.flamencobiennale.nl

Flamenkita heet de nieuwste muziekvoorstelling van de muziektheatergroep Samba Salad, gecreëerd en gebracht door een verrassende combinatie van internationale jeugdtheatermakers en flamencokunstenaars. Een unieke en uitdagende samenwerking tussen verschillende disciplines. Een flamencosprookje over de belevenissen van een betoverde flamencogitaar. Een mengeling van virtuoze gitaren, Spaanse en Nederlandse poëzie, vurige flamencozang, elegante dans, knallend voetenwerk en lichtvoetige vertelkunst en dat allemaal in kindermaten. Muziektheater gebaseerd op het sprookje van Herman Link en Rita Iny, beide auteurs en theatermakers sinds 1978 en pioniers op het gebied van de Nederlandse kindermuziek.

De jonge en getalenteerde flamencogitaristen Arturo Ramón en Edsart Udo de Haes maakten eigentijdse composities op de toegankelijke poëtische verzen van het sprookje. Zij begeleiden op het podium de vertellers, spelers, zangers en dansers met een breed palet van palos (flamencostijlen) en brengen het verhaal tot leven met hun gepassioneerde gitaarspel.De op oorspronkelijke flamencoverzen(coplas) geïnspireerde teksten, gezongen en gesproken, zijn geschreven door Herman Link met bijdragen van kinderboekenschrijver Theo Olthuis en adviezen van de flamencozangeres Erminia Fernández Córdoba. Laatstgenoemde, één van de beste flamencovertolkers van Nederland, heeft ook een prominente rol op het podium.

De bekende Nederlandse flamencodanseres Mascha Meijman danst de hoofdrol als heks. Flamencodanser en-zanger Mario Garcia Blanco en het jonge toptalent Maya Link zingen, dansen en spelen de twee geliefden in het sprookje dat op aanstekelijke en beeldende wijze vertelt en gezongen wordt door Rita Iny en Herman Link.

Flamenco heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het muziekrepertoire van Samba Salad. Dit is te horen op de vijftien verschillende cd-albums en zes kinderboeken (met cd) die tot nu toe zijn uitgebracht. Nu maken zij voor het eerst een muziekvoorstelling met uitsluitend flamenco. Een lang gekoesterde wens en een kroon op het levenswerk van Herman Link en Rita Iny. Hiermee geven beide aficionados ook uiting aan hun jarenlange liefdesverhouding met de flamenco.

Minder toegankelijke muziek op laagdrempelige wijze te introduceren bij kinderen zien de makers als de belangrijkste missie in hun levenswerk, Herman Link: “Flamenco is een unieke en rijke kunstvorm en een levenswijze. Niet voor niets is zij nu immaterieel werelderfgoed op de Unescolijst. Het is de sfeer en het leven achter de kunst waarvan wij ons publiek van willen laten proeven en genieten. We kunnen niet volstaan met alleen een mooie compilatie van flamencostijlen, zonder verhaal en humor verliezen kinderen al gauw hun aandacht. Aan de hand van een spannend sprookje, in de stijl van de gebroeders Grimm, willen wij de kinderen meenemen in de wereld die flamenco heet.

De makers en medewerkers van Flamenkita zijn beschikbaar voor interviews. Uw uitnodigingen zijn van harte welkom. U kunt hiervoor en voor meer informatie contact opnemen met:

Maya Link
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+31 (0)72 - 589 4429
+31(0)6 - 5150 0231

Over de bedenkers en makers:
www.hermanlink.nl www.ritainy.nl www.flamenkita.nl