Een sculpturenlandschap in beweging
Het was de jarenlange droom van multidisciplinair kunstenaar Siba Sahabi: een samenwerking met de ‘anarchistische’ flamencodanser Andrés Marín. Niet zo vreemd, beide kunstenaars verbinden traditie en vernieuwing.
Met de beeldende dansvoorstelling Skiagraphia, een spectaculaire mix van flamenco, hedendaagse dans, elektronische muziek en een ingenieus decor van bewegende sculpturen, bewijzen ze zich een match made in heaven.

Julidans NL
Duur 60 minuten
Internationaal Theater Amsterdam
Rabozaal
julidans.nl/skiagraphia

Tournee
Na de wereldpremière op 12 juli om 20.00 uur in ITA is Skiagraphia in het voorjaar van 2023 te zien in de Nederlandse theaters.
Meer informatie volgt via skiagraphia.nl
 
Makers
Skiagraphia is een initiatief van de Duits-Iraanse vormgeefster Siba Sahabi. Zij creëert limited design editions en kunstinstallaties, die onder meer getoond werden in de Saatchi Gallery in Londen en in het Museo Nacional de Bellas Artes in Buenos Aires. Met Skiagraphia produceert ze haar eerste dansproductie. Hiervoor bracht zij een internationaal en interdisciplinair team bij elkaar met o.a. de Spaanse flamencodanser Andrés Marín, een van de grote namen en vernieuwers van de Europese flamencocultuur, de Amerikaanse danseres Kalin Morrow, in Nederland bekend door haar samenwerking met Club Guy & Roni en Dunja Jocic en filmregisseur/dansdramaturg Marinus Groothof. De Nederlandse componist en sound designer Renger Koning is verantwoordelijke voor de muziek in Skiagraphia.

SSahabi & Marínahabi & Marín
De Duits-Perzische kunstenaar Siba Sahabi beperkt zich niet tot één medium en discipline.
Vaak voel je in haar ontwerpen dat integratie van de oosterse met de westerse cultuur tot vernieuwing en culturele rijkdom heeft geleid.
Haar bekroonde werk werd internationaal tentoongesteld in musea en galerieën zoals het Museo Nacional de Bellas Artes in Buenos Aires, Spazio Rossana Orlandi in Milaan en de Saatchi Gallery in Londen.

Flamencodanser Andrés Marín is ook een interessante pionier die bruggen slaat tussen mensen, culturen en disciplines. Hij heeft niets met de traditionele flamencoclichés zoals stippenjurken of sjaaltjes, het gaat hem om de pure zeggingskracht van flamenco.
Hij danst, naar eigen zeggen, om een reactie uit te lokken bij de toeschouwer, niet voor het applaus.
Dat doet overigens niets af aan het feit dat hij vuurwerk met zijn benen maakt.

REVIEWS
de Volkskrant
‘Andrés Marín is de oproerkraaier van de flamenco’

Credits
Concept en algehele leiding Siba Sahabi
Regie Marinus Groothof
Choreografie en dans Andrés Marín, Kalin Morrow
Dans stagiaires Lotte Leppers, Quincy Otgaar, Dovilė Krutulytė
Muziek Renger Koning
Decor / sculpturen Siba Sahabi
Kostuums Anne de Grijff

Lichtontwerp Tom Visser
Technische coördinatie Seb Jongejans
Techniek Seb Jongejans, Niels Kingma
PR Marleen Paping
Zakelijke leiding Paul Dijkema
Productie Stichting Siba Sahabi
Productie-assistent Rik Schippers