STEFFA is een coproductie van Stichting VET & Flamenco Biënnale Nederland, ITA
Mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, BNG Fonds en Fonds21, Embajada de España|AECID

In de eerste helft van de 20e eeuw kende heel Nederland Steffa Wine (1913-1991) door haar uitvoeringen van Spaanse en klassieke dansen en liederen. Zij trad tot diep in de Tweede Wereldoorlog op in alle Nederlandse schouwburgen en oogstte veel succes als flamencodanseres. Na haar danscarrière startte ze in de jaren ‘50 een balletschool in de nieuwe Amsterdamse tuinstad Slotermeer, waar ze klassieke ballet- en flamencolessen gaf. De school gaf jarenlang kleur aan de arbeiderswijk en inspireerde sommige leerlingen zelfs tot een succesvolle professionele carrière.

In ‘Ondanks de zwaartekracht’ schetst auteur Suzanna Jansen het leven van Wine in de context van de opkomst van de utopische tuinstad van architect Cornelis van Eesteren. Het boek was een inspiratie- en informatiebron voor de voorstelling.

Steffa Wine’s triomfen als danseres in de jaren dertig en de oorlogsjaren staat in schril contrast met de prijs die ze daarvoor later moest betalen. Begonnen als idealistische en geraffineerde kunstenares werd ze vanaf de jaren vijftig weliswaar een door haar leerlingen bewonderde danslerares, maar ze eindigde als gedesillusioneerde oude dame.

Hoe rijmt het verhaal van een geëmancipeerde, hardwerkende en onafhankelijke vrouw met haar dubieuze verhouding met de bezetter en later haar grote betekenis voor Amsterdam Slotermeer, maar ook haar angst voor migranten?

Manuel Liñán (1980) is een internationaal gelauwerde ster, een virtuoze, innemende flamencodanser en choreograaf.
In 2018 ontving Liñán de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur.

Hij groeide op in het Zuid-Spaanse Granada in een sociaal conservatieve omgeving, waar zijn optredens als vrouwelijke interpretator bepaald niet werden toegejuicht.
Liñán onderzoekt in de flamencowereld de traditionele rolpatronen en draait deze op organische wijze om in zijn succesvolle shows. Hij wordt inmiddels gezien als een trendsetter in nieuwe vormen van flamencodans.

In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder.

Susanne Marx volgde flamencolessen bij Steffa Wine voor haar choreografie-opleiding aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.
Gefascineerd door de persoon van Steffa Wine maakte ze in 1989 een documentaire, waarin de 76-jarige Steffa Wine in de Stadsschouwburg Amsterdam nog eenmaal in een traditionele flamencostijl van haar oorspronkelijke optreden uit de jaren 40 danst.
In STEFFA laat Manuel Liñan dit optreden herleven.

Voor meer informatie/beeld kunt u contact opnemen met Susanne Marx,
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  of 06 55 10 77 33.