Zaterdag 15 januari 2011

FUSIÓN FLAMENCA

Weesp
Theater City of Wesopa

Aanvang: 20.30 uur
Entree: € 15,-

Info en reserveren
Karin Dieters (zakelijke leiding)
T: +31(0)6 1489 6506
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://fusionflamenca.wordpress.com

De nieuwe groep Fusión Flamenca gaat een stap verder dan de traditionele flamenco en gebruikt o.a. invloeden uit Folk, Rock en Jazz om met haar 10 leden en veel temperament een explosieve, verrassende, en avondvullende show met muziek en dans te creëren.
De voorstellingen van Fusión Flamenca worden gekenmerkt door passie en liefde voor flamenco in al haar facetten. De danseressen, vocalisten en muzikanten van Fusión Flamenca vormen een bonte mengeling van maar liefst vijf nationaliteiten.
Fusión Flamenca respecteert de traditionele wortels van flamenco, maar geeft er een eigen, grensverleggende draai aan. Met hun voorstelling in eigen naam is Fusión Flamenca in 2011 in Nederland op verschillende locaties te zien. Kijk voor de agenda en meer details op de website.

Afgelopen seizoen heeft de groep voor het project “Amistad Grupo Flamenco” veel gespeeld in diverse theaters in de Randstad. Zo waren er onder andere optredens in Paradiso en de stadsschouwburg in Schiedam. Daarnaast heeft danseres Karin Dieters, met muzikale steun van de leden van Fusión Flamenca vorig jaar de
publieksprijs gewonnen tijdens het Zuid Laren Flamenco Festival. Enkele leden van Fusion Flamenca waren vorig jaar ook te zien als flamenco-orkest in de VPRO serie Bernhard, schavuit van Oranje.

Vrijdag 21 t/m zondag 30 januari 2011 - Amsterdam, Rotterdam, Utrecht

Flamenco Biënnale Nederland III - 2011De top en voorhoede van de flamenco verzamelt zich voor de derde keer in Nederland van 21 t/m 30 januari 2011. De Flamenco Biënnale Nederland toont de rijke flamencotraditie in volle beweging en grote veelzijdigheid met moderne dansvoor stellingen, intieme zangrecitals en spannende muzikale allianties waarin over de grenzen van het genre wordt gekeken. Flamenco, ‘de kunst, de schreeuw, van het Andalusische volk en de zigeuners’ zoals de Spaanse dichter Federico García Lorca en componist Manuel de Falla begin vorige eeuw stelden, is inmiddels werelderfgoed geworden. De Flamenco Biënnale nodigt dansers, choreografen, zangers en gitaristen uit die met hun visie de eeuwenoude dans- en muziekvorm levend houden en van deze tijd maken.
www.flamencobiennale.nl

Flamenco sounds from Holland
Het programma Flamenco Sounds from Holland presenteert getalenteerde Nederlandse flamencomusici onder wie Jacco Müller die op muzikale ontdekkingsreis gaat met de Palestijnse ud speler Victor Ghannam. Flamenco en haar oosterse invloeden waaien in acht nieuwe stukken op Müllers laatste album ‘Desert Breeze’ dat hij op de Flamenco Biënnale komt presenteren.
‘Pasión’ en ‘compás’, passie en ritme: dat zijn de drijfveren van de Nederlandse vijfmansformatie Compasión. De strakke maatsoorten van de bulerías, fandangos en de alegrías maken een bijzondere combinatie met de speelse jazzimprovisaties van twee rietblazers. De musici van Compasión houden traditie en vrijheid opwindend in evenwicht in ‘traditionals’ en eigen composities. ‘Een vernieuwing die zo vanzelfsprekend klinkt dat je je afvraagt waarom niemand eerder op het idee is gekomen,’ schreef de Volkskrant.
Viento del desierto cd presentatie: 'Viento del desierto'
Jacco Müller gitaar, Victor Ghannam ud, Ron van Holland cajón, Ulas Aksunger darbuka
Zaterdag 29 januari, 14.00 uur Bimhuis, Amsterdam www.bimhuis.nl
Zondag 30 januari, 15,30 - Rasa, Utrecht www.rasa.nl
Compasión
Carlos Denia Moreno zang, Steven Kamperman alt-/sopraanklarinet/altsax, Paul Weiling alt-/sopraansax John Fillmore gitaar, Antal Steixner percussie
Zaterdag 29 januari, 14.00 uur Bimhuis, Amsterdam
Meer info FB III: FLAMENCO SOUNDS FROM HOLLAND

Noche de Cante jondo uitverkocht
Vooraf om 19:30 documentaire Goede Zang Doet Pijn
El Torta zang, Diego del Morao gitaar
Arcángel zang, Miguel Ángel Cortés gitaar
De ‘cante jondo’ (diepe zang) is de oerbron van de flamenco. Zangers El Torta en Arcángel zijn twee uitersten. El Torta (1953),
‘een man die nooit de gebaande paden zoekt’ (El Pais), is met zijn rauwe stem de belichaming van de cante puro. Door persoonlijke worstelingen was hij jarenlang buiten beeld, maar hij is terug. En hoe! Arcángel (1977), de nieuwe Enrique Morente volgens flamencokenners, vernieuwt het traditionele repertoire met zijn klassieke stem in onverwachte en subtiele arabesken. Meestergitaristen Diego del Morao en Miguel Angel Cortès zorgen voor de begeleiding.
Documentaire: 'Goede Zang Doet Pijn'.
Martijn van Beenen en Ernestina van de Noort (2011)
Cameraman en regisseur Martijn van Beenen en Ernestina van de Noort gingen speciaal voor NTR Podium naar Jerez de la Frontera op zoek naar de wortels van de flamenco. Ze ontmoeten drie generaties gitaristen: Manuel Morao, Moraíto Chico en Diego del Morao. De zigeunerdynastie van de Morao's drukt een belangrijk stempel op de flamenco uit Jerez de la Frontera, een van de belangrijkste kweekvijvers van flamenco. Ze ontstond op het land rondom Jerez, op de grote boerderijen waar de zigeuners als dagloners werkten. María Bala (76), zus van de grote zanger Manuel Soto Sordera, en een van de laatste schatbewaarders van de oude cante jondo, laat horen hoe de primitieve flamencozang van toen klonk.
Tijdens de Flamenco Biënnale heeft het Bimhuisrestaurant drie avonden lang een Spaanse kaart.
Zaterdag 29 januari, 20.30uur Bimhuis, Amsterdam

Nog te volgen workshops en masterclasses: Amsterdam
27, 28, 29 januari: Diego del Morao - workshop gitaar, avanzado vol (Amsterdam)
29 januari: Joaquin Grilo - Masterclass, (Amsterdam)
30 januari: El Bobote - Palmas: beginners vol en gevorderden nog plaats (Amsterdam)

Zondag 23 januari 2011, Lantaarn Venster - Rotterdam

CD-PRESENTATIE
'Orate'
www.flamencobiennale.nl

In LantarenVenster (Rotterdam) presenteerde Diego del Morao op 23 januari met een solorecital zijn langverwachte debuutalbum Orate (2010) vers van de pers. De CD is geproduceerd door Cigala Music, het platenlabel van de grote flamencozanger Diego el Cigala, van wie Morao vaste begeleider is. Rotterdam had de wereldprimeur van deze CD-presentatie!

‘Diego, Viva tú’ – Lang leve Jij, staat er duidelijk, maar bijna onleesbaar op de gitaar van Diego del Morao. Gesigneeerd: Paco de Lucía. De grootmeester speelt op zijn eerste CD mee. Net als vader Moraíto Chico. Zangers Niña Pastorí, Diego Carrasco, El Cigala tekenen voor andere bijdragen. Een debuut-CD om van te dromen. ‘Hier is de voorhoede, en tegelijkertijd ons wezen: verleden, heden, toekomst,’ schrijft de grote gitarist Manolo Sanlúcar in het introductieboekje van zijn nieuwe album. De Flamenco Biënnale presenteert met trots: Diego del Morao.

De gitaartraditie van de zigeunerdynastie der Morao’s is in goede handen bij Diego del Morao, die in de voetsporen van zijn vader een absolute meester is van de soniquete (swing) van Jerez de la Frontera, de geboortegrond van de familie Morao en een van de kweekvijvers van de flamenco.
De ritmische dynamiek van de Morao’s inspireert gitaristen tot op de dag van vandaag over de hele wereld. Oudoom Manuel Morao en grootvader Juan gaven de flamencogitaar een nieuwe uitdrukkingskracht en bliezen haar nieuw leven in. De uitgesproken signatuur en persoonlijkheid van de gitaar van Manuel en Juan Morao gingen over in de duim van Manuel Moreno Junquera, ‘Moraíto Chico’. Vader en maestro, droeg de arte, de kunst van de familie, over op zijn zoon Diego die haar tot bloei brengt in deze tijd. Diep gegrond in de traditie, en met eenzelfde ritmische vrijheid die het spel van Moraíto kenmerkt, verrijkt Diego de Morao de flamenco familietraditie met zijn ‘toque’.

http://www.youtube.com/watch?v=OhI1nAdi7fM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=1pD-b4VB0UM&feature=fvw
http://www.youtube.com/watch?v=tlNl_kRRgr8&feature=related

Zoon Diego del Morao vervangt Artist in Residence ‘Moraíto Chico’

Foto: Ana PalmaGitarist Moraíto Chico heeft vanwege gezondheidsredenen de meeste activiteiten tijdens de Flamenco Biënnale moeten afzeggen. Zijn zoon Diego del Morao neemt de geplande concerten Sólo Guitarra, (LantarenVenster, Rotterdam, 23 januari), Maestría de Jerez (Rasa, Utrecht, 26 januari) over. Ook de slotvoorstelling van de Flamenco Biënnale In Concert: Moraíto Chico (Bimhuis, Amsterdam, 30 januari).

In de sterrenconstellatie ¡Flamenco Earthquake! in de Rabozaal van de Melkweg (27 januari) wordt Diego del Morao bijgestaan door een generatiegenoot en telg uit een andere illustere gitaarfamilie uit Jerez: Manuel Parilla. Diego del Morao neemt ook de masterclass aan het Conservatorium van Rotterdam voor zijn rekening. De laatste informatie treft u aan op de website www.flamencobiennale.nl.

De gitaartraditie van de zigeunerdynastie der Morao’s is in goede handen bij Diego del Morao, die in de voetsporen van zijn vader een absolute meester is van de soniquete (swing) van Jerez de la Frontera, de geboortegrond van de familie Morao en een van de kweekvijvers van de flamenco.

De ritmische dynamiek van de Morao’s inspireert gitaristen tot op de dag van vandaag over de hele wereld. Oudoom Manuel Morao en grootvader Juan gaven de flamencogitaar een nieuwe uitdrukkingskracht en bliezen haar nieuw leven in. De uitgesproken signatuur en persoonlijkheid van de gitaar van Manuel en Juan Morao gingen over in de duim van Manuel Moreno Junquera, ‘Moraíto Chico’. Vader en maestro, droeg de arte, de kunst van de familie, over op zijn zoon Diego die haar tot bloei brengt in deze tijd. Diep gegrond in de traditie, en met eenzelfde ritmische vrijheid die het spel van Moraíto kenmerkt, verrijkt Diego de Morao de flamenco familietraditie met zijn ‘toque’.

De III Flamenco Biënnale Nederland vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht van 21 t/m 30 januari 2011 in de Stadsschouwburg Amsterdam, Melkweg, Muziekgebouw aan 't IJ, Bimhuis, Bijlmerparktheater Zuidoost, de Rotterdamse Schouwburg, LantarenVenster, WMDC Rotterdam, Theater Zuidplein, RASA Utrecht.

27 januari 2011, Rabozaal Melkweg - Amsterdam

Foto: Ana PalmaMiguel Poveda special guest in
¡Flamenco Earthquake! Terremoto de Jerez

27 januari
Rabozaal Melkweg
Amsterdam uitverkocht

Flamencozang vernieuwen is een delicate zaak. Poveda zocht, vond en overwon. De jonge zanger uit Barcelona viert sinds enkele jaren triomfen in binnen- en buitenland. Hij ontving de Spaanse Edison, ‘el Premio Nacional de Música’ en is sindsdien een nationale ster.
Poveda is één van die kinderen van Andalusische immigranten in Barcelona die de liefde voor het erfgoed via oude platen en de nostalgie van de ouders meekreeg. Met grote fijnzinnigheid en respect voor de traditie neemt Poveda zijn vrijheid binnen het klassieke canon van het ‘cante jondo’ en slecht daarmee grenzen zoals zijn grote voorbeeld en de recent overleden zanger Enrique Morente dat ook deed.

‘Poveda is dé stem van deze flamencogeneratie’, schreef El Pais. ‘Misschien wel van een aantal generaties.’ Zo zong hij op de opening van de Biënnale van Sevilla 2010 voor een volle Maestranza, de grote stierenvechtersarena van de flamencohoofdstad. In Amsterdam treedt Poveda voor het voetlicht in een All Star Formatie uit Jerez de la Frontera, waar de Catalaanse zanger zijn tweede huis heeft gevonden. Omringd door zijn muzikale vrienden, Diego Carrasco, Moraíto Chico, El Torta, en vele anderen, brengt hij zijn eerbetoon aan zanger Fernando Terremoto aan wie deze avond is opgedragen.

De III Flamenco Biënnale Nederland
vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht van 21 t/m 30 januari 2011 in de Stadsschouwburg Amsterdam, Melkweg, Muziekgebouw aan 't IJ, Bimhuis, Bijlmerparktheater Zuidoost, de Rotterdamse Schouwburg, LantarenVenster, WMDC Rotterdam, Theater Zuidplein, RASA Utrecht.